Cooperativa FIR

MIM

Description

Muzeul Intim al Migrației (MIM) este un proiect cultural care își propune să diversifice viziunea asupra fenomenului migrației românești.

Migrația românească a devenit în ultimul deceniu un fenomen social și istoric de amploare cu multiple implicații, care nu mai poate fi neglijat și care are nevoie de o cercetare mai aprofundată. Aproape 30% dintre români (opt milioane de cetățeni români) trăiesc în prezent în afara granițelor țării. Unu din cinci români muncește în afara țării, ceea ce ne plasează pe locul unu în UE la imigrația internă.

Muzeul Intim al Migrației (MIM) este format din trei secțiuni: „Cei care au plecat”, „Cei care s-au întors”, „Cei rămași”.

Avem unele dintre cele mai importante diaspore din țări europene precum Spania, Italia sau Marea Britanie, atât ca număr, cât și ca forță de muncă activă care contribuie la prosperitatea, dar și la multiculturalismul acestora, cu repercusiuni și asupra dezvoltării actuale și viitoare a României. Cu toate acestea, în prezent migrația românească este prezentată în cifre, rapoarte și reportaje jurnalistice, lipsind profund din peisaj un discurs concret din perspectivă culturală.

MIM debutează cu secțiunea „Cei rămași”, care își propune să cartografieze migrația românească începând cu anii ’90 și până în prezent, din perspectiva copiilor rămași acasă, prin intermediul unei arhive multimedia online, care documentează experiențe în contextul lor cultural și social.

Muzeul Intim al Migrației este un proiect independent, produs de Cooperativa FIR

Vezi mai multe